Masszázs

A masszázs a legrégebbi gyógyászatok között foglal el előkelő helyet.

A kínai kultúrában a masszázsterápiája már i.e. 5500 körül is létezett. A legrégebbi orvosi írások is, melyek i.e. 200 születtek több utalást is tartalmaznak a masszázs gyógyító erejével, kedvező hatásaival kapcsolatban. A hagyományos kínai gyógyászat más típusaival egyetemben a japánok feljegyzései már 1500 évvel ezelőtt a masszázs ismeretét is átvették a kínaiaktól.

A korai görög-római kultúrában az orvosok a gyógyfürdő mellett kiemelt szerepet szántak a masszázs számára, főként ezt ajánlották gyógyterápiaként. Hippokratész (i.e. 460-377) aki az ókor legnagyobb orvosa volt kitanulta, ajánlotta, alkalmazta a masszázs különböző módszereit. Hippokratésznek tulajdonítják az alábbi mondásokat:
"a dörzsölés megerősítheti a laza ízületeket és ellazíthatja a túl mereveket"
" ha valaki az orvoslást szeretné tanulni,először a masszázs művészetét kell elsajátítania".
a masszázs eltávolítja a táplálékok káros melléktermékeit és a fáradtság mérgeit".
Ez utóbbi nagyon pontos megfogalmazás, mivel köztudott és bizonyított, hogy a masszázs valóban stimulálja az emésztőrendszert, elősegíti az anyagcserét és serkenti a tejsav eltávolítását az izmokból, ami az izommunka melléktermékeként keletkezik.

Európában is egyre népszerűbbé vált a masszázs a XIX. században, mikor a svéd gyógytornász Per Henrik Ling továbbfejlesztette a masszázs különböző fogásait. " Svéd masszázs" az elnevezése annak a masszázstechnikának, melyet elismertsége miatt a leggyakrabban. Ennek összefoglaló szakkönyvét Ling tanítványa, Mezger adta ki.
A masszázskezelés az egész személyiségünkre kihat, teljes testi és lelki boldogságot, elégedettséget kelt bennünk. A masszázs kiválóan  nyugtatja az idegeket, kellemes érzést nyújt s megteremti a test és a lélek egyensúlyát,oldja az izmok feszültségét.  Emiatt kiváló stresszoldó és regeneráló hatása van.

A masszázs általános hatásai:

  • Masszázs közben felfokozódik a vérkeringés, Fokozódik a nyirokkeringés. Emiatt változik az anyagcsere, a testhőmérséklet, légzés, fokozódik a kiválasztás és ezáltal a méregtelenítés is felgyorsul.
  • A masszázs kiemelten jó nyugtató hatással van az idegrendszerre is. A nyugtató hatású fogások a test elernyedését, pihenését segítik elő. A masszázs alkalmazásánál a szervezetben egymással sokban összefüggő élettani változások jönnek létre.